Kostka piankowa

Kostka piankowa to pomysł na proste i smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu.

Przepis na kostkę piankową jest banalny, a składniki proste i łatwo dostępne. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz jedynie 3 różnych galaretek, biszkoptów i śnieżek. Ciasto kostka piankowa doskonale sprawdzi się na deser po obiedzie czy na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ciasto wiśniowy puch, który również nie wymaga pieczenia i smakuje obłędnie!

KOSTKA PIANKOWA PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 godziny | Poziom trudności: łatwy | Liczba porcji: 12

Składniki

  • ok. 12 okrągłych biszkoptów
  • 2 opak. bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
  • 400 ml zimnego mleka
  • 3 różne galaretki (u mnie truskawkowa, malinowa i agrestowa)
  • 800 ml wody

Przygotowanie

  1. Galaretkę malinową i agrestową rozpuszczam w 200 ml gorącej wody każdą i odstawiam do przestygnięcia.

  2. Formę o wymiarach 20×20 cm wykładam folią spożywczą i układam na spodzie biszkopty.

  3. Do wysokiego naczynia wlewam 200 ml zimnego mleka, wsypuję „Śnieżkę” i ubijam za pomocą blendera z trzepaczką na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlewam galaretkę agrestową i mieszam do połączenia.

  4. Masę wykładam na biszkopty. Całość wstawiam do lodówki.

  5. Do 200 ml zimnego mleka wsypuję kolejną „Śnieżkę” i ubijam na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlewam galaretkę malinową i mieszam do połączenia składników. Masę wykładam na ciasto, całość wstawiam ponownie do lodówki do stężenia.

  6. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładam na ciasto. Ciasto wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
Kostka piankowa przepis
Przepis na kostkę piankową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 809

Udostępnij!