
Kostka piankowa to pomysł na proste i smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu.
Przepis na kostkę piankową jest banalny, a składniki proste i łatwo dostępne. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz jedynie 3 różnych galaretek, biszkoptów i śnieżek. Ciasto kostka piankowa doskonale sprawdzi się na deser po obiedzie czy na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ciasto wiśniowy puch, który również nie wymaga pieczenia i smakuje obłędnie!
KOSTKA PIANKOWA PRZEPIS
Czas przygotowania: ok. 1 godziny | Poziom trudności: łatwy | Liczba porcji: 12
Składniki
- ok. 12 okrągłych biszkoptów
- 2 opak. bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
- 400 ml zimnego mleka
- 3 różne galaretki (u mnie truskawkowa, malinowa i agrestowa)
- 800 ml wody
Przygotowanie
- Galaretkę malinową i agrestową rozpuszczam w 200 ml gorącej wody każdą i odstawiam do przestygnięcia.
- Formę o wymiarach 20×20 cm wykładam folią spożywczą i układam na spodzie biszkopty.
- Do wysokiego naczynia wlewam 200 ml zimnego mleka, wsypuję „Śnieżkę” i ubijam za pomocą blendera z trzepaczką na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlewam galaretkę agrestową i mieszam do połączenia.
- Masę wykładam na biszkopty. Całość wstawiam do lodówki.
- Do 200 ml zimnego mleka wsypuję kolejną „Śnieżkę” i ubijam na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlewam galaretkę malinową i mieszam do połączenia składników. Masę wykładam na ciasto, całość wstawiam ponownie do lodówki do stężenia.
- Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładam na ciasto. Ciasto wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.

