Zapiekanka naleśnikowa

Zapiekanka naleśnikowa to bardzo smaczne danie obiadowe, które wprawi w zachwyt Waszych domowników. 

Ta pyszna zapiekanka obiadowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Będzie idealnym urozmaiceniem codziennego obiadu. A warto czas od czasu przygotować coś innego, gdyż zbyt często przygotowane dania po prostu nam się przejadają.

Zapiekanka naleśnikowa to idealny pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Zapraszam na przepis! 

OBIADOWA ZAPIEKANKA NALEŚNIKOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka masła
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Smażymy tradycyjne naleśniki.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na łyżce masła. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  • Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Wykładamy na patelnię do duszącej się cebuli. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. 
  • Mięso mielone przyprawiamy papryką słodką solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy. Kolejno do mięsa przekładamy podsmażone z cebulką pieczarki oraz sos pomidorowy, mieszamy. 
  • Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Na każdego naleśnika przekładamy porcję przygotowanego farszu, posypujemy serem żółtym. Dwa przeciwne boki naleśnika składamy do środka, a następnie całość zwijamy w rulonik.
  • Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy wymieszanym z ketchupem majonezem i posypujemy żółtym serem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. 
Zapiekanka naleśnikowa
Udostępnij!