Kruche ciasteczka migdałowe

Kruche ciasteczka to ulubiony przysmak wielu osób, Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a składniki większość znajdzie w swojej kuchni. Ich wyjątkowa struktura i smak sprawiają, że są idealnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.

Dziś mamy dla was przepis na kruche ciasteczka migdałowe, które są pyszne, proste i aromatyczne. Dodatek płatków migdałowych sprawia, że smakują naprawdę wybornie. Jeśli lubicie piec ciasteczka i szukacie nowych smaków, warto zapoznać się z naszym przepisem.

KRUCHE CISATECZKA Z MIGDAŁAMI PRZEPIS

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 garści migdałów

Wykonanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Kolejno dodać jajko.

  2. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem wanilinowym. Dodawać stopniowo do masła. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na 5 minut do zamrażarki. 

  3. Z ciasta formować małe kuleczki i spłaszczać je dłonią. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i dekorować migdałami. 

  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut, do zarumienienia. Ciasteczka studzić na kratce. 
Kruche ciasteczka migdałowe
Kruche ciasteczka migdałowe przepis
ciastka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!