Kruche ciasteczka to ulubiony przysmak wielu osób, Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a składniki większość znajdzie w swojej kuchni. Ich wyjątkowa struktura i smak sprawiają, że są idealnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.
Dziś mamy dla was przepis na kruche ciasteczka migdałowe, które są pyszne, proste i aromatyczne. Dodatek płatków migdałowych sprawia, że smakują naprawdę wybornie. Jeśli lubicie piec ciasteczka i szukacie nowych smaków, warto zapoznać się z naszym przepisem.
KRUCHE CISATECZKA Z MIGDAŁAMI PRZEPIS
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 garści migdałów
Wykonanie
- Miękkie masło utrzeć z cukrem. Kolejno dodać jajko.
- Mąkę wymieszać z sodą i cukrem wanilinowym. Dodawać stopniowo do masła. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na 5 minut do zamrażarki.
- Z ciasta formować małe kuleczki i spłaszczać je dłonią. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i dekorować migdałami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut, do zarumienienia. Ciasteczka studzić na kratce.