Kurczak duszony w sosie pieczarkowym

Kurczak duszony w sosie pieczarkowym to naprawdę pyszny i szybki pomysł na obiad. Bardzo często gości w naszym domu, ponieważ wszyscy go uwielbiają. Delikatny i kremowy sosik w połączeniu z soczystym mięsem i w towarzystwie pieczarek to połączenie idealne.

Danie to można serwować z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Oczywiście obowiązkowo powinna się pojawić surówka, która podkreśli smak całego dania. Idealnie sprawdzi się surówka uniwersalna.

PRZEPIS NA KURCZAKA DUSZONEGO W SOSIE PIECZARKOWYM

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 ml mleka
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie gyros)
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Filety z kurczaka myjemy, a następnie każdego z nich dzielimy na cieńsze fileciki. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą gyros.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, kawałki mięsa obtaczamy w mące i przekładamy na patelnię. Obsmażamy z obu stron.
  • Umyte pieczarki kroimy w paseczki.
  • Na patelnię z mięsem wlewamy gorący bulion, dodajemy pieczarki, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 25 minut na małej mocy palnika.
  • Śmietankę kremówkę mieszamy z mlekiem i mąką ziemniaczaną, wlewamy na patelnię i delikatnie mieszamy, do zgęstnienia sosu.
Kurczak duszony w sosie pieczarkowym przepis
Przepis na kurczaka duszony w sosie pieczarkowym
Kurczak duszony w sosie pieczarkowym przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!