Kurczak duszony w sosie pieczarkowym to naprawdę pyszny i szybki pomysł na obiad. Bardzo często gości w naszym domu, ponieważ wszyscy go uwielbiają. Delikatny i kremowy sosik w połączeniu z soczystym mięsem i w towarzystwie pieczarek to połączenie idealne.
Danie to można serwować z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Oczywiście obowiązkowo powinna się pojawić surówka, która podkreśli smak całego dania. Idealnie sprawdzi się surówka uniwersalna.
PRZEPIS NA KURCZAKA DUSZONEGO W SOSIE PIECZARKOWYM
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 ml mleka
- 250 ml bulionu drobiowego
- 200 g pieczarek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie gyros)
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Wykonanie
- Filety z kurczaka myjemy, a następnie każdego z nich dzielimy na cieńsze fileciki. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą gyros.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, kawałki mięsa obtaczamy w mące i przekładamy na patelnię. Obsmażamy z obu stron.
- Umyte pieczarki kroimy w paseczki.
- Na patelnię z mięsem wlewamy gorący bulion, dodajemy pieczarki, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 25 minut na małej mocy palnika.
- Śmietankę kremówkę mieszamy z mlekiem i mąką ziemniaczaną, wlewamy na patelnię i delikatnie mieszamy, do zgęstnienia sosu.