Aromatyczny i super smaczny kurczak po tajsku to super pomysł na obiad. Wyrazisty w smaku, sycący i pyszny. Fajnie smakuje z dodatkiem ryżu i surówki. Można go oczywiście podać również z tradycyjnymi ziemniakami, ale moim zdaniem z ryżem smakuje najlepiej.
Poniżej opisałam dokładnie jak przygotować kurczaka po tajsku. Polecam Wam wypróbować przepis, bo danie smakuje naprawdę świetnie. Jestem pewna, że po skosztowaniu, z pewnością wrócicie do przepisu.
PRZEPIS NA KURCZAKA PO TAJSKU
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 mała papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- chilli
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć na rumiano.
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć na patelnię z cebulą i chwilę razem podsmażać.
- Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię z cebulą i kurczakiem, chwilę podmarzać.
- Marchewkę obrać i pokroić w półplastry, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Przełożyć na patelnię zalać wodą, dodać pastę curry, wymieszać i dusić razem pod przykryciem około 10-12 minut, do miękkości warzyw.
- Dodać sos rybny, paprykę słodką, curry, sól, pieprz, szczotę chilli, wymieszać.
- Pod koniec wlać mleczko kokosowe i podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.