Kurczak w kremowym sosie pieczarkowo-marchewkowym to danie, które łączy w sosie delikatność drobiowego mięsa z bogactwem smaku warzyw i kremowego sosu. Przygotowanie tej potrawy nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych ani dużego nakładu pracy. Kurczak w sosie pieczarkowo-marchewkowym świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, kaszą, jak i ryżem. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy! Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWO-MARCHEWKOWYM
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 ml bulionu
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- przyprawa do kurczaka
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia mięsa
Wykonanie
- Fileta z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, delikatnie rozbijamy. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem oraz słodką papryką.
- Każdy kawałek mięsa obtaczamy kolejno w mące i podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu.
- Na patelnię z mięsem wlewamy gorący bulion, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz startą na tarce marchew. Całość dusimy pod przykryciem przez 25 minut.
- Śmietankę kremówkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy na patelnię. Całość mieszamy, podgrzewając do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.