Kurczak w kremowym sosie pieczarkowo-marchewkowym

Kurczak w kremowym sosie pieczarkowo-marchewkowym to danie, które łączy w sosie delikatność drobiowego mięsa z bogactwem smaku warzyw i kremowego sosu. Przygotowanie tej potrawy nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych ani dużego nakładu pracy. Kurczak w sosie pieczarkowo-marchewkowym świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, kaszą, jak i ryżem. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy! Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWO-MARCHEWKOWYM

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 ml bulionu
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa

Wykonanie

  1. Fileta z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, delikatnie rozbijamy. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem oraz słodką papryką. 

  2. Każdy kawałek mięsa obtaczamy kolejno w mące i podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. 

  3. Na patelnię z mięsem wlewamy gorący bulion, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz startą na tarce marchew. Całość dusimy pod przykryciem przez 25 minut. 

  4. Śmietankę kremówkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy na patelnię. Całość mieszamy, podgrzewając do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. 
Kurczak w kremowym sosie pieczarkowo-marchewkowym przepis
Przepis na kurczaka w kremowym sosie pieczarkowo-marchewkowym
Kurczak w kremowym sosie pieczarkowo-marchewkowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 81

Udostępnij!