Kurczak w sosie marchewkowo-porowym to super pomysł na proste danie z kurczaka. Sposób przygotowania nie jest skomplikowany, a całe danie robi się naprawdę szybko!
Kurczak jest bardzo mięciutki i delikatny a sos aromatyczny. Serdecznie polecam przepis i zachęcam do przygotowania kurczaka w sosie marchewkowo-porowym w swoim domu.
PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE MARCHEWKOWO-POROWYM
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mały por
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 250 ml bulionu
- kilka gałązek świeżego koperku
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Przekładamy na patelnię i podsmażamy przez kilka minut.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białą część pora kroimy w półkrążki. Na osobnej patelni roztapiamy odrobinę masła, przekładamy marchewkę i pora i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
- Po upływie czasu w odrobinie zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy do sosu. Podgrzewamy, mieszając do zgęstnienia. Pod koniec dodajemy śmietankę, szczyptę soli oraz pieprzu, mieszamy.
- Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.