Kurczak w sosie marchewkowo-porowym

Kurczak w sosie marchewkowo-porowym to super pomysł na proste danie z kurczaka. Sposób przygotowania nie jest skomplikowany, a całe danie robi się naprawdę szybko!

Kurczak jest bardzo mięciutki i delikatny a sos aromatyczny. Serdecznie polecam przepis i zachęcam do przygotowania kurczaka w sosie marchewkowo-porowym w swoim domu.

PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE MARCHEWKOWO-POROWYM

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 250 ml bulionu
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Przekładamy na patelnię i podsmażamy przez kilka minut.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białą część pora kroimy w półkrążki. Na osobnej patelni roztapiamy odrobinę masła, przekładamy marchewkę i pora i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Po upływie czasu w odrobinie zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy do sosu. Podgrzewamy, mieszając do zgęstnienia. Pod koniec dodajemy śmietankę, szczyptę soli oraz pieprzu, mieszamy.
  • Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
Filet z kurczaka w sosie marchewkowo-porowym
Kurczak w sosie marchewkowo-porowym przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!