Kurczak zawijany w boczku

Jeśli poszukujecie ciekawego pomysłu na kurczaka, mamy dla was świetną propozycję – kurczak zawijany w boczku!

Tak przygotowany kurczak jest soczysty i delikatny. Boczek dodaje mu przyjemnego aromatu i wzbogaca smak. Kurczak zawijany w boczku jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga od nas wielkiego wysiłku. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację.

KURCZAK ZAWIJANY W BOCZKU PRZEPIS

Składniki

  • 600 g fileta z kurczaka
  • 1 opakowanie boczku w plasterkach
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić na mniejsze kawałki.

2. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem na kotlety. Następnie natrzeć przyprawami z obu stron.

3. Przygotowane mięso zawinąć w rulonik, a następnie owinąć plasterkami boczku.

4. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać odrobiną wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 20-25 minut.

5. Podawać odrazu po przygotowaniu z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

Kurczak zawijany w boczku przepis
kurczak z boczkiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!