Jeśli poszukujecie ciekawego pomysłu na kurczaka, mamy dla was świetną propozycję – kurczak zawijany w boczku!
Tak przygotowany kurczak jest soczysty i delikatny. Boczek dodaje mu przyjemnego aromatu i wzbogaca smak. Kurczak zawijany w boczku jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga od nas wielkiego wysiłku. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację.
KURCZAK ZAWIJANY W BOCZKU PRZEPIS
Składniki
- 600 g fileta z kurczaka
- 1 opakowanie boczku w plasterkach
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem na kotlety. Następnie natrzeć przyprawami z obu stron.
3. Przygotowane mięso zawinąć w rulonik, a następnie owinąć plasterkami boczku.
4. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać odrobiną wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 20-25 minut.
5. Podawać odrazu po przygotowaniu z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.