Leczo to fantastyczny pomysł na szybki obiad. Można podawać je z pieczywem lub zajadać samo. Jest smaczne, rozgrzewające i bardzo sycące.
Przepis na leczo jest bardzo prosty i szybki. Tego dania po prostu nie da się zepsuć. Składa się z prostych składników i można przygotowywać je przez cały rok. Jeśli lubisz kolorowe, bogate w warzywa dania, to ten przepis jest dla Ciebie.
PRZEPIS NA LECZO
Składniki
- 300 g dobrej jakości parówek
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 250 g pieczarek
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 3 ogórki konserwowe
- 1 duża cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na odrobinie tłuszczu.
2. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy do momentu odparowania wody z pieczarek.
3. Kolejno na patelnię wrzucamy parówki pokrojone w plasterki oraz papryki pokrojone w słupki. Dusimy kilka minut.
4. Zawartość patelni przekładamy do większego garnka. Wlewamy zblendowane pomidory z puszki, dodajemy ogórki konserwowe pokrojone w plasterki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy.
5. Na koniec wlewamy bulion oraz przyprawiamy papryką słodką, solą oraz pieprzem.
6. Garnek z zawartością przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez minimum 30 minut.
Smacznego!
Właśnie kończę ja gotować tylko zamiast pomidorów dałam koncentrat wygląda apetycznie ciekawe jak w smaku będzie