Smakowita sałatka z jajkiem i rzodkiewką to pyszna przekąska, która posmakuje każdemu. Jest nie tylko przepyszna, ale także i szybka w przygotowaniu. Składa się z prostych i ogólnodostępnych składników, które można zakupić w każdym sklepie.
Ta lekka sałatka z rzodkiewką i jajkiem idealnie sprawdzi się do pracy, na kolację czy dodatek do dań i przekąsek z grilla. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
LEKKA SAŁATKA Z JAJKIEM I RZODKIEWKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 50 g mixu sałat
- 50 g sera sałatkowego
- 2 jajka
- 3 rzodkiewki
- 3-4 suszone pomidory
- 1 średni ogórek świeży
- garść słonecznika
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki.
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ser sałatkowy pokroić w kostkę.
- Ogórka pokroić w półplastry.
- Oliwę wymieszać z płynnym miodem, sokiem z cytryny, musztardą, solą oraz pieprzem.
- Na talerz wyłożyć mix sałat, poukładać ser sałatkowy, jajka, suszone pomidory, ogórka. Całość polać przygotowanym sosem i posypać słonecznikiem.