Sałatka z serem pleśniowym i gruszką

Sałatka z serem pleśniowym i gruszką to rewelacyjna przekąska o niepowtarzalnym smaku. Składa się z kilku ciekawych składników, które idealnie do siebie pasują. Sałatka podana jest z lekkim sosem na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Całość smakuje naprawdę świetnie.

Taka sałatka nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a także jako posiłek do pracy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Na pewno będziecie zachwyceni.

SAŁATKA Z SEREM PLEŚNIOWYN I GRUSZKĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 120 g mixu sałat
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 2 gruszki
  • ser pleśniowy bawarski (z Biedronki)
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • garść orzechów włoskich

Sos do sałatki:

  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • łyżka miodu

Wykonanie

  • Kurczaka pokroić, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Usmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
  • Gruszkę pokroić na okrągłe plastry. Polać płynnym miodem. Można go wcześniej nieco podgrzać. Delikatnie wymieszać gruszkę i miód. Umieścić na blaszce wyścielonej papierem. Piec przez ok. 20 minut (tak by gruszka lekko się zarumieniła) w 180 stopniach.
  • Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
  • Ser bawarski pokroić w kosteczkę.
  • Wszystkie składniki na sos wymieszać.
  • Na talerzu wyłożyć mix sałat, ser bawarski, kurczaka, pomidorki, gruszkę, orzechy, polać sosem.
Sałatka z serem pleśniowym i gruszką przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!