
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to rewelacyjne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Dość szybko się je robi i nie jest skomplikowane w wykonaniu.
Przepis na makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem przypodoba się szczególnie osobom, które lubią szybko i dobrze zjeść. W daniu oprócz makaronu i szpinaku znajdziemy jeszcze ser gorgonzolę, cebulę i marchewkę. Sos na bazie śmietanki idealnie łączy ze sobą wszystkie składniki i całość smakuje wprost obłędnie.
MAKARON ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI PRZEPIS
Składniki
- 150 makaronu świderki
- 150 g świeżego szpinaku
- 8 suszonych pomidorów
- 100 g sera gorgonzola
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- szczypta chilli
Przygotowanie
- Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Na odrobinie tłuszczu podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodaję drobno posiekany czosnek.
- Kolejno dodaję marchewkę pokrojoną w półplastry. Chwilę podsmażam, cały czas mieszając aby się nie przypaliła.
- Następnie na patelnię przekładam szpinak i duszę do momentu aż zmniejszy swoją objętość.
- Suszone pomidory kroję na mniejsze kawałki, wrzucam na patelnię. Całość podlewam odrobiną wody i duszę jeszcze kilka minut.
- Gorgonzolę kroję na mniejsze kawałki i przekładam na patelnię. Podgrzewam do momentu, aż się całkowicie roztopi.
- Kolejno na patelnię wlewam śmietankę. Mieszam i doprawiam do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i ostrą.
- Na koniec przekładam ugotowany makaron, mieszam i gotowe.

