Tylko kilka łatwo dostępnych składników i pyszny obiad gotowy! Oto prosty przepis na zapiekanego kurczaka z szynką.
Filet z kurczaka zapiekany z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym to rewelacyjne danie, które posmakuje każdemu. Najpierw oczaruje wyglądem, a następnie rozpieści podniebienia swoim bogatym smakiem. Zapiekany kurczak z szynką najlepiej podać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Nie zapomnijcie również o ulubionej surówce.
ZAPIEKANY KURCZAK Z SZYNKĄ PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 1 gruszka
- 100 g sera pleśniowego
- garść orzechów włoskich
- garść rukoli
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- 4 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Fileta z kurczaka dzielę na 4 kotlety i delikatnie rozbijam tłuczkiem do mięsa.
- Każdy kawałek przyprawiam przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i podsmażam kotleciki z obu stron.
- Gruszkę obieram i kroję w kosteczkę, ser pleśniowy również kroję w kostkę.
- Podsmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego. Kawałki kurczaka smaruję ketchupem. Następnie na kotlety wykładam ser pleśniowy, gruszkę i porwaną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską.
- Całość zapiekam przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez przykrycia.
- Upieczone kotleciki posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i świeżą rukolą.