Makowiec to pyszne ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Kojarzy nam się głównie ze świętami. Domowy makowiec powinien znaleźć się w każdym domu podczas świąt. Nie oznacza to jednak, że domowy makowiec nie może zagościć w naszym domu w inny dzień, wręcz przeciwnie.
W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na makowiec z wkładką jabłkową z dodatkiem polewy czekoladowej. Ciasto smakuje obłędnie, a dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
MAKOWIEC Z WKŁADKĄ JABŁKOWĄ – PRZEPIS
Składniki
CIASTO MAKOWE
- 4 jabłka
- 400 g suchego maku
- 500 ml mleka
- 8 jajek rozmiar L
- 200 g masła
- 200 g kaszy manny
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WKŁADKA MAKOWA
- 700 g jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka cytrynowa
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
CIASTO MAKOWE
- Mak przesypać do garnka, dodać 500 ml mleka, zagotować, mieszając co jakiś czas. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, przykryć pokrywką i odstawić do napęcznienia na około 30 minut. Po czasie mak odcedzić z nadmiaru mleka za pomocą sitka. Odciśnięty mak przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić za pomocą blendera.
- Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem. Podczas miksowania stopniowo dodawać żółtka. Następnie łyżka po łyżce dodawać mak. Kolejno do masy dodać kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Dodać do masy makowej i wymieszać.
- Białka jajek ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy 24×24 wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez godzinę, grzanie góra dół. Gotowe ciasto makowe odstawić do przestygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty.
WKŁADKA JABŁKOWA
- Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i przełożyć na patelnię. Dodać cynamon i podsmażać kilka minut. Zdjąć z palnika, dodać galaretkę cytrynową (sam proszek) i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na jeden blat makowy i przykryć drugim.
POLEWA
- Śmietankę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Przestygniętą polewę wyłożyć na ciasto.