Makowiec z wkładką jabłkową

Makowiec to pyszne ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Kojarzy nam się głównie ze świętami. Domowy makowiec powinien znaleźć się w każdym domu podczas świąt. Nie oznacza to jednak, że domowy makowiec nie może zagościć w naszym domu w inny dzień, wręcz przeciwnie.

W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na makowiec z wkładką jabłkową z dodatkiem polewy czekoladowej. Ciasto smakuje obłędnie, a dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

MAKOWIEC Z WKŁADKĄ JABŁKOWĄ – PRZEPIS

Składniki

CIASTO MAKOWE

  • 4 jabłka
  • 400 g suchego maku
  • 500 ml mleka
  • 8 jajek rozmiar L
  • 200 g masła
  • 200 g kaszy manny
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WKŁADKA MAKOWA

  • 700 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka cytrynowa

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

CIASTO MAKOWE

  • Mak przesypać do garnka, dodać 500 ml mleka, zagotować, mieszając co jakiś czas. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, przykryć pokrywką i odstawić do napęcznienia na około 30 minut. Po czasie mak odcedzić z nadmiaru mleka za pomocą sitka. Odciśnięty mak przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić za pomocą blendera.

  • Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem. Podczas miksowania stopniowo dodawać żółtka. Następnie łyżka po łyżce dodawać mak. Kolejno do masy dodać kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników.

  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Dodać do masy makowej i wymieszać.

  • Białka jajek ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

  • Masę przełożyć do formy 24×24 wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez godzinę, grzanie góra dół. Gotowe ciasto makowe odstawić do przestygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty.

WKŁADKA JABŁKOWA

  • Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i przełożyć na patelnię. Dodać cynamon i podsmażać kilka minut. Zdjąć z palnika, dodać galaretkę cytrynową (sam proszek) i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na jeden blat makowy i przykryć drugim.

POLEWA

  • Śmietankę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Przestygniętą polewę wyłożyć na ciasto.
Makowiec z wkładką jabłkową przepis
Makowiec japoński z jabłkami
Makowiec z wkładką jabłkową
Makowiec z polewą czekoladową
Makowiec z wkładką jabłkową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 13

Udostępnij!