Ciasto fantazja bez pieczenia

Ciasto fantazja bez pieczenia to propozycja na fajny pomysł na deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Niesamowicie pyszne, lekkie i kremowe ciasto, które oczaruje każde podniebienie.

Przepis na ciasto fantazja bez pieczenia jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Idealne ciasto do przygotowania w kilka chwil dla osób początkujących i nie tylko. Polecam wypróbować.

Zobacz także: Przepis na ciasto z kremem chałwowym bez pieczenia, które zrobisz w 15 minut!

CIASTO FANTAZJA BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

  • 2 budynie bez cukru (2×40 g)
  • kostka masła (200 g)
  • 800 ml mleka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ok. 30 herbatników
  • 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • garść prażonych migdałów
  • kilka bezików

Przygotowanie

  1. W rondelku zagotuj 600 ml mleka z cukrem.

  2. W pozostałym mleku dokładnie wymieszaj budynie. Całość przelej do gotującego się mleka i energicznie mieszaj do powstania gęstej masy.

  3. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia.

  4. Miękkie masło utrzyj na jasną i puszystą masę z dodatkiem szczypty soli.

  5. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj budyń. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.

  6. Formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż herbatnikami. Następnie rozsmaruj połową dżemu porzeczkowego, a na nim rozprowadź 1/3 masy budyniowej.

  7. Ułóż kolejną warstwę herbatników, ponownie dżem porzeczkowy i kolejna porcja masy budyniowej.

  8. Wyłóż ostatnią warstwę herbatników, na nie pozostały krem budyniowy. Wierzch udekoruj pokruszonymi bezikami i płatkami migdałów.

  9. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Ciasto fantazja bez pieczenia przepis
Przepis na ciasto fantazja bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 12

Udostępnij!