Ciasto fantazja bez pieczenia to propozycja na fajny pomysł na deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Niesamowicie pyszne, lekkie i kremowe ciasto, które oczaruje każde podniebienie.
Przepis na ciasto fantazja bez pieczenia jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Idealne ciasto do przygotowania w kilka chwil dla osób początkujących i nie tylko. Polecam wypróbować.
Zobacz także: Przepis na ciasto z kremem chałwowym bez pieczenia, które zrobisz w 15 minut!
CIASTO FANTAZJA BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- 2 budynie bez cukru (2×40 g)
- kostka masła (200 g)
- 800 ml mleka
- 150 g cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- ok. 30 herbatników
- 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- garść prażonych migdałów
- kilka bezików
Przygotowanie
- W rondelku zagotuj 600 ml mleka z cukrem.
- W pozostałym mleku dokładnie wymieszaj budynie. Całość przelej do gotującego się mleka i energicznie mieszaj do powstania gęstej masy.
- Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia.
- Miękkie masło utrzyj na jasną i puszystą masę z dodatkiem szczypty soli.
- Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj budyń. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
- Formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż herbatnikami. Następnie rozsmaruj połową dżemu porzeczkowego, a na nim rozprowadź 1/3 masy budyniowej.
- Ułóż kolejną warstwę herbatników, ponownie dżem porzeczkowy i kolejna porcja masy budyniowej.
- Wyłóż ostatnią warstwę herbatników, na nie pozostały krem budyniowy. Wierzch udekoruj pokruszonymi bezikami i płatkami migdałów.
- Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.