Wyśmienity przepis na pyszne dopełnienie dania czyli młoda kapusta na ciepło do obiadu. Doskonały dodatek do młodych ziemniaczków oraz dań mięsnych.
Młoda kapusta jest nie tylko pyszna w smaku, ale też niedroga i bardzo zdrowa. Posiada wiele cennych witamin, zwłaszcza witaminy C. Młoda kapusta z dodatkiem koperku smakuje przepysznie i do tego pięknie wygląda. Idealnie komponuje się z kotletem schabowym, lub też kotletem mielonym. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i jak zwykle zachęcam do samodzielnego przygotowania!
MŁODA KAPUSTA NA CIEPŁO – PRZEPIS
Składniki
młoda kapusta – 1 główna
śmietana 18% – 1/2 szklanki
cebula – 2 sztuki
mąka pszenna – 1 łyżka
masło – 1 łyżka
sok z cytryny – 1 łyżka
cukier – 1 łyżeczka
koperek – 1 pęczek
sól
pieprz
Przygotowanie
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i wycinamy głąb. Następnie drobno szatkujemy przy użyciu szatkownicy lub noża.
2. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na patelni na łyżce masła.
3. Kapustę umieszczamy w garnku i zalewamy szklanką wody. Zagotowujemy.
4. Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę, sok z cytryny, cukier, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i gotujemy przez około 15 minut na małej mocy palnika.
5. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy do połączenia by nie powstały grudki. Całość przelewamy do garnka z kapustą i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
6. Całość posypujemy posiekanym koperkiem i mieszamy.