Smaczne i proste w wykonaniu naleśniki w letnim wydaniu czyli z młodą kapustą i serem żółtym to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Smakują wyśmienicie i będą świetną alternatywą dla tradycyjnych naleśników podawanych na słodko.
Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Warto zatem w sezonie letnim często po nią sięgać. Naleśniki z młodą kapustą i serem żółtym mają ciekawy smak i są bardzo sycące. Daję gwarancję, że posmakują wszystkim domownikom. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
NALEŚNIKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I SEREM ŻÓŁTYM – PRZEPIS
Składniki
Ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Farsz
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 250 g sera żółtego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 marchewki
- 1 większa cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Robimy naleśniki
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło.
- Po tym czasie na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu usmażyć naleśniki.
Czas na farsz
- Młodą kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać soli i gotować przez ok. 10 minut do miękkości.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na patelnię z odrobiną masła i podsmażyć.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do cebuli.
- Pod koniec dorzucić ugotowaną i odciśniętą kapustę. Całość dusić przez 2-3 minuty.
- Patelnię z warzywami zdjąć z gazu i dodać starty na tarce ser żółty oraz śmietanę. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
Składamy naleśniki
- Porcję farszu wyłożyć na naleśniki, brzegi złożyć do środka, a następnie zwinąć w rulon.
- Obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to rzeczywiście są wspaniałe! Gratuluję 🙂