Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym to super pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Danie to z pewnością posmakuje Waszym domownikom. Mięso jest niesamowicie delikatne, soczyste, a sos delikatny. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. 

Schab w sosie własnym to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które można w łatwy sposób odgrzać, dzięki czemu można przygotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni.

PRZEPIS NA SCHAB W SOSIE WŁASNYM

Składniki

  • 600 g schabu
  • 400 ml bulionu
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i podsmażyć.

  2. Schab pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Cebulę przesunąć na bok, na patelnię wyłożyć schab i podsmażyć z obu stron. 

  3. Na patelnię wlać bulion, dodać słodkiej papryki, liście laurowe, ziele angielskie. Przykryć pokrywką i dusić na mały ogniu przez 90 minut.

  4. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, przelać na patelnię. Podgrzewać, mieszając do momentu zgęstnienia sosu. 
Schab w sosie własnym przepis
Przepis na schab w sosie własnym
Soczysty schab w sosie własnym
Udostępnij!