Nugat to bardzo smaczny, słodki deser, idealny dla każdego miłośnika słodkości. Wzbogacony kawałkami bakalii i pokruszonymi herbatnikami smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Domowy nugat to idealny pomysł na słodką przekąskę na każdą okazję. Uwielbiają go zarówno dzieciaki, jak i osoby dorosłe. Możemy przygotować go na różnego rodzaju rodzinne spotkania, a w szczególności na święta.
Przepis na domowy nugat czekoladowy, który zaprezentuję Wam poniżej, jest bardzo prosty. Samo przygotowanie tego deseru zajmuje bardzo mało czasu, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA NUGAT CZEKOLADOWY
Składniki
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki daktyli
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 250 g herbatników
- 1/2 szklanki orzechów – dowolnych
- 2 wafle
Wykonanie
- Miękkie masło, mleko oraz cukier rozpuszczamy w garnuszku, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Dodajemy kakao oraz mleko w proszku. Miksujemy na gładką masę.
- Daktyle i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Herbatniki kruszymy.
- Masę łączymy z orzechami, daktylami i herbatnikami, a następnie nakładamy na wafla i przykrywamy drugim waflem. Zawijamy folią aluminiową.
- Na wierzch kładziemy deskę i coś ciężkiego, aby wafel nam się ładnie skleił.