Lubicie domowe serniczki? Kto ich nie lubi! A jak przygotować najlepszy i najłatwiejszy sernik? Tego dowiecie się z mojego wpisu!
Sernik na herbatnikach, który tym razem przygotowałam, to jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych serników, jakie znam. Spód przygotowuje się z herbatników maślanych, które należy ułożyć na spodzie blaszki. Masa serowa przygotowana jest na bazie sera twarogowego z wiaderka, którego nie trzeba dodatkowo mielić. Cały sernik jest naprawdę bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
Poniżej zaprezentuje Wam mój ulubiony przepis na prosty sernik na herbatnikach. Szybki i smaczny deser, który z pewnością Wam posmakuje.
PRZEPIS NA PROSTY SERNIK NA HERBATNIKACH
Składniki
- 6 jajek
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki soku z cytryny
- herbatniki maślane
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru.
- Ser z wiaderka przekładamy do miski, dodajemy do niego żółtka, budynie (sam proszek), oraz cukier wanilinowy. Całość mieszamy przy użyciu miksera.
- Mieszając na małych obrotach, dodajemy stopniowo olej, mleko w proszku oraz sok z cytryny.
- Do ubitych białek stopniowo dodajemy masę serową oraz wlewamy szklankę mleka.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami maślanymi.
- Na herbatniki bardzo powoli wykładamy masę serową. Początkowo najlepiej wykładać ją łyżką, by herbatniki nie wypłynęły na górę.
- Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Sernik studzimy w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Super przepis zrobiłam go do pracy i zrobił furorę .Wszyscy chcieli przepis,bardzo polecam i pozdrawiam.