Dzisiaj przepis na kolejne fantastyczne ciasto z soczystymi borówkami, bezą i delikatnym, kruchym spodem. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne od owoców i cudownie pachnie. W smaku jest delikatnie i pięknie wygląda. Ciasto któremu nie da się oprzeć i skończyć na jednym kawałku.
Kruche ciasto z borówkami i bezą doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak i bez okazji. Można przygotować je do popołudniowej kawy czy herbaty i delektować się jej smakiem. Polecam przygotować to ciasto bo jest naprawdę przepyszne!
KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI I BEZĄ PRZEPIS
Składniki
Ciasto kruche:
- 130 g masła
- 4 żółtka
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki zwykłego cukru
Galaretka z owocami:
- 2 opakowania galaretki borówkowej
- 350 g borówek
- 800 ml wody
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 60 ml wody
Beza:
- 4 białka
- 180 g cukru
- 3 łyżki skrobii ziemniaczanej
- ok. 50 g płatków migdałowych
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Ciasto kruche:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy wgłębienie. We wgłębieniu umieszczamy cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka i pokrojone w kostkę miękkie masło.
- Całość zagniatamy na jednolite ciasto i formujemy kulkę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 24×24 wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut, grzanie góra-dół.
Galaretka z owocami:
- W 800 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do przestygnięcia.
- Borówki myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
- Owoce wyłożyć na kruchy spód i zalać tężejącą galaretką. Całość wstawić na chwilę do lodówki.
Masa śmietankowa:
- Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto.
Beza:
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie już szklista dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy na wolnych obrotach.
- Masę przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy na kształt naszego ciasta. Wierzch posypujemy migdałami i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C. Pieczemy przez 60 minut, grzanie góra -dół.
- Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy bezę w środku do wstydzenia.
- Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto.