Kruche ciasto z borówkami i bezą

Dzisiaj przepis na kolejne fantastyczne ciasto z soczystymi borówkami, bezą i delikatnym, kruchym spodem. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne od owoców i cudownie pachnie. W smaku jest delikatnie i pięknie wygląda. Ciasto któremu nie da się oprzeć i skończyć na jednym kawałku.

Kruche ciasto z borówkami i bezą doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak i bez okazji. Można przygotować je do popołudniowej kawy czy herbaty i delektować się jej smakiem. Polecam przygotować to ciasto bo jest naprawdę przepyszne!

KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI I BEZĄ PRZEPIS

Składniki

Ciasto kruche:

  • 130 g masła
  • 4 żółtka
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki zwykłego cukru

Galaretka z owocami:

  • 2 opakowania galaretki borówkowej
  • 350 g borówek
  • 800 ml wody

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 60 ml wody

Beza:

  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • 3 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • ok. 50 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Ciasto kruche:

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy wgłębienie. We wgłębieniu umieszczamy cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka i pokrojone w kostkę miękkie masło.
  • Całość zagniatamy na jednolite ciasto i formujemy kulkę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 24×24 wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut, grzanie góra-dół.

Galaretka z owocami:

  • W 800 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Borówki myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
  • Owoce wyłożyć na kruchy spód i zalać tężejącą galaretką. Całość wstawić na chwilę do lodówki.

Masa śmietankowa:

  • Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto.

Beza:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie już szklista dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy na wolnych obrotach.
  • Masę przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy na kształt naszego ciasta. Wierzch posypujemy migdałami i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C. Pieczemy przez 60 minut, grzanie góra -dół.
  • Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy bezę w środku do wstydzenia.
  • Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto.
Kruche ciasto z borówkami i bezą przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!