Dziś mam dla Was prosty i szybki przepis na przepyszne ciasto orzechowe bez pieczenia. Jeśli macie orzeszki ziemne i szukacie fajnego pomysłu na ich wykorzystanie, to serdecznie polecam Wam ten przepis na pyszne ciasto orzechowiec.
Ciasto orzechowiec bez pieczenia składa się z kilku warstw, które w połączeniu ze sobą tworzą wyśmienitą całość. Ciasto jest słodkie, ale nie jest mdląco – przesłodzone. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości!
CIASTO ORZECHOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 250 g mascarpone
- 660 ml śmietanki kremówki
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 1 paczka krakersów
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
- 1 puszka masy krówkowej
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 80 g orzeszków ziemnych + 2 garście do posypania
Przygotowanie
1. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
2. Formę o wymiarach 24×24 wyścielić papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć warstwę herbatników kakaowych. Na herbatnikach rozprowadzić połowę masy śmietankowej, a następnie przykryć warstwą krakersów.
3. Orzeszki ziemne drobno posiekać (2 garście zostawić do posypania). Dodać do nich połowę masy krówkowej i wymieszać. Rozsmarować po krakersach i przykryć drugą warstwą krakersów.
4. Na krakersy wyłożyć pozostałą masę śmietankową, a na niej ułożyć herbatniki kakaowe.
5. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę krówkową. Całość posypać dwiema garściami orzeszków i polać rozpuszczoną czekoladą.
6. Gotowe ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.