Orzechowiec bez pieczenia

Dziś mam dla Was prosty i szybki przepis na przepyszne ciasto orzechowe bez pieczenia. Jeśli macie orzeszki ziemne i szukacie fajnego pomysłu na ich wykorzystanie, to serdecznie polecam Wam ten przepis na pyszne ciasto orzechowiec.

Ciasto orzechowiec bez pieczenia składa się z kilku warstw, które w połączeniu ze sobą tworzą wyśmienitą całość. Ciasto jest słodkie, ale nie jest mdląco – przesłodzone. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości!

CIASTO ORZECHOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS

Składniki

  • 250 g mascarpone
  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 paczka krakersów
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 1 puszka masy krówkowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 80 g orzeszków ziemnych + 2 garście do posypania

Przygotowanie

1. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

2. Formę o wymiarach 24×24 wyścielić papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć warstwę herbatników kakaowych. Na herbatnikach rozprowadzić połowę masy śmietankowej, a następnie przykryć warstwą krakersów.

3. Orzeszki ziemne drobno posiekać (2 garście zostawić do posypania). Dodać do nich połowę masy krówkowej i wymieszać. Rozsmarować po krakersach i przykryć drugą warstwą krakersów.

4. Na krakersy wyłożyć pozostałą masę śmietankową, a na niej ułożyć herbatniki kakaowe.

5. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę krówkową. Całość posypać dwiema garściami orzeszków i polać rozpuszczoną czekoladą.

6. Gotowe ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

ciasto z orzechami
ciasto orzechowe


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!