Deser a'la szarlotka

Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w wersji deserowej. Pyszne prażone jabłka z dodatkiem cynamonu, kruche maślane ciasteczka i bita śmietana to połączenie, któremu nikt się nie oprze. Deser a’la szarlotka jest bardzo łatwy oraz szybki do zrobienia i co najważniejsze przepyszny! Doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty.

DESER A’LA SZARLOTKA PRZEPIS

Składniki / 4-5 porcji

  • ok. 20 herbatników maślanych
  • 6 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kostek czekolady

Przygotowanie

1. Jabłka obieram i kroję w kosteczkę. Przekładam na patelnię, dodaję cynamon i smażę do miękkości.

2. Herbatniki kruszę na drobne kawałki.

3. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.

4. Do szklanek lub pucharków wsypuję pokruszone herbatniki, następnie wykładam przestudzone jabłka i bitą śmietanę. Wierzch posypuję startą na tarce czekoladą.

Deser a'la szarlotka przepis
Deser szarlotka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!