Pałki z kurczaka zapiekane w piekarniku to bardzo łatwe, niekłopotliwe i smaczne danie obiadowe. Mięso jest bardzo aromatyczne i mięciutkie a dodatek delikatnych pieczarek idealnie podkreśla jego smak.
Marynata z dodatkiem octu balsamicznego, miodu oraz czosnku fajnie wpływam na smak całego dania. Podczas pieczenia wydobywa się piękny zapach z piekarnika, który tylko podsyca nasz apetyt. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie czegoś nowego, zapraszam na aromatyczne pałki z kurczaka z pieczarkami.
AROMATYCZNE PAŁKI Z KURCZAKA – PRZEPIS
Składniki
- 8-10 pałek z kurczaka
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
Marynata:
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Do miski przekładamy wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Pałki z kurczaka myjemy i oczyszczamy ze skóry. Następnie umieszczamy w większej misce, zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Cebulę kroimy w półkrążki i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso, a między nim układamy umyte wcześniej pieczarki. Polewamy je marynatą z mięsa.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem 30 minut, grzanie góra-dół, a następnie bez przykrycia kolejne 30 minut.