Aromatyczne pałki z kurczaka

Pałki z kurczaka zapiekane w piekarniku to bardzo łatwe, niekłopotliwe i smaczne danie obiadowe. Mięso jest bardzo aromatyczne i mięciutkie a dodatek delikatnych pieczarek idealnie podkreśla jego smak. 

Marynata z dodatkiem octu balsamicznego, miodu oraz czosnku fajnie wpływam na smak całego dania. Podczas pieczenia wydobywa się piękny zapach z piekarnika, który tylko podsyca nasz apetyt. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie czegoś nowego, zapraszam na aromatyczne pałki z kurczaka z pieczarkami. 

AROMATYCZNE PAŁKI Z KURCZAKA – PRZEPIS

Składniki

  • 8-10 pałek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek

Marynata:

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Do miski przekładamy wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Pałki z kurczaka myjemy i oczyszczamy ze skóry. Następnie umieszczamy w większej misce, zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Cebulę kroimy w półkrążki i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego.
  • Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso, a między nim układamy umyte wcześniej pieczarki. Polewamy je marynatą z mięsa.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem 30 minut, grzanie góra-dół, a następnie bez przykrycia kolejne 30 minut.
Aromatyczne pałki z kurczaka
Aromatyczne pałki z kurczaka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!