Pieczarkowe trójkąty z ciasta francuskiego ta fajny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na rodzinne spotkania, domowe imprezy czy lunch do pracy.
Takie przekąski z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie do zrobienia i każdy je uwielbia. Fajnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je serwować z dodatkiem sosu czosnkowego, ketchupu lub innego ulubionego dipu.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g sera mozzarella
- ketchup
- pieprz
- sól
- jajko
Wykonanie
- Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Pieczarki kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z duszącą się cebulą i razem podsmażamy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.
- Mozzarellę ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o boku około 10 cm. Na każdy z nich nakładamy odrobinę ketchupu, następnie starty ser oraz odrobinę pieczarek z cebulą. Kwadrat składamy na trójkąt, zlepiając brzegi. Dociskamy widelcem. Wierzch delikatnie nacinamy nożem.
- Gotowe trójkąciki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, do zarumienienia.