Pieczarkowe trójkąciki z ciasta francuskiego

Pieczarkowe trójkąty z ciasta francuskiego ta fajny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na rodzinne spotkania, domowe imprezy czy lunch do pracy.

Takie przekąski z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie do zrobienia i każdy je uwielbia. Fajnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je serwować z dodatkiem sosu czosnkowego, ketchupu lub innego ulubionego dipu.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g sera mozzarella
  • ketchup
  • pieprz
  • sól
  • jajko

Wykonanie

  • Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
  • Pieczarki kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z duszącą się cebulą i razem podsmażamy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.
  • Mozzarellę ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o boku około 10 cm. Na każdy z nich nakładamy odrobinę ketchupu, następnie starty ser oraz odrobinę pieczarek z cebulą. Kwadrat składamy na trójkąt, zlepiając brzegi. Dociskamy widelcem. Wierzch delikatnie nacinamy nożem.
  • Gotowe trójkąciki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, do zarumienienia.
Pieczarkowe trójkąciki z ciasta francuskiego
Pieczarkowe trójkąciki z ciasta francuskiego

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!