Pierożki kebabowe z ciasta francuskiego to pyszna przekąska wypełniona aromatycznym mięsno-warzywnym farszem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu podane np. z ketchupem lub sosom czosnkowym, ale równie dobre są na zimno.
Przepis na pierożki kebabowe z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Takie pierożki kebabowe to super pomysł na kolację lub imprezową przekąskę. Fajnie się prezentują na stole i na pewno Wasi goście będą zachwyceni.
PIEROŻKI KEBABOWE Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 filet z kurczaka (ok. 250 g)
- 4 łyżki kukurydzy
- 1 cebula czerwona
- 1/2 papryki żółtej
- 100 g sera żółtego
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki ketchupu
- przyprawa do gyrosa
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- sezam
- jajko
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić przyprawą do gyrosa, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu do zarumienienia. Odstawić do przestygnięcia.
2. Ogórki, paprykę i cebulę również pokroić w drobną kosteczkę.
3. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
4. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
5. Do miski przełożyć kurczaka, ogórki, paprykę, cebulę, kukurydzę i żółty ser. Dodać ketchup i wymieszać tworząc farsz.
6. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i podzielić na 8 kawałków. Na każdy z nich nałożyć porcję farszu i złożyć w trójkąt, zlepiając ze sobą 2 przeciwległe boki.
7. Przygotowane pierożki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
8. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez 25 minut, grzanie góra-dół.
9. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.