Placki jogurtowe z malinami to nie tylko smaczne, ale i bardzo proste w przygotowaniu danie, które idealnie wpisuje się w letnie menu. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację czy deser dla całej rodziny.
Placki jogurtowe z malinami przygotujesz w zaledwie 15 minut, więc możesz je zrobić zarówno w weekend, jak i w tygodniu. Poza sezonem na maliny możemy użyć innych owoców, np. banany, truskawki, śliwki czy jabłka. Placuszki w każdej wersji smakują rewelacyjnie.
PLACKI JOGURTOWE Z MALINAMI
Składniki / ok. 12 szt.
- 175 g mąki pszennej
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukry wanilinowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g malin
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do miski przekładam jogurt naturalny, wbijam jajka i dodaję cukier wanilinowy. Mieszam do połączenia.
- Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ponownie mieszam do połączenia składników. Pod koniec wsypuję maliny i delikatnie mieszam.
- Patelnie z tłuszczem rozgrzewam i nakładam po łyżce przygotowanego ciasta, formując placuszki.
- Smażę na średniej mocy palnika na rumiano, z obu stron.
- Po usmażeniu placuszki odsączam na ręczniku papierowym.
- Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.