Placki jogurtowe z malinami przepis

Placki jogurtowe z malinami to nie tylko smaczne, ale i bardzo proste w przygotowaniu danie, które idealnie wpisuje się w letnie menu. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację czy deser dla całej rodziny.

Placki jogurtowe z malinami przygotujesz w zaledwie 15 minut, więc możesz je zrobić zarówno w weekend, jak i w tygodniu. Poza sezonem na maliny możemy użyć innych owoców, np. banany, truskawki, śliwki czy jabłka. Placuszki w każdej wersji smakują rewelacyjnie.

PLACKI JOGURTOWE Z MALINAMI

Składniki / ok. 12 szt.

  • 175 g mąki pszennej
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukry wanilinowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g malin

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  1. Do miski przekładam jogurt naturalny, wbijam jajka i dodaję cukier wanilinowy. Mieszam do połączenia.

  2. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ponownie mieszam do połączenia składników. Pod koniec wsypuję maliny i delikatnie mieszam.

  3. Patelnie z tłuszczem rozgrzewam i nakładam po łyżce przygotowanego ciasta, formując placuszki.

  4. Smażę na średniej mocy palnika na rumiano, z obu stron.

  5. Po usmażeniu placuszki odsączam na ręczniku papierowym.

  6. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Placki jogurtowe z malinami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 32

Udostępnij!