Prosty deser z rabarbarem

Rabarbar to jeden z tych składników, które dodają unikalnego charakteru naszym deserom i wypiekom. Znany z kwaśnego smaku idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami. Dziś mam dla was przepis na prosty deser z rabarbarem, który świetnie smakuje i nie wymaga wiele pracy. Deser doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska na rodzinne imprezy w ogrodzie lub po prostu do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Polecam również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na placuszki z rabarbarem, które również zachwycą każde podniebienie.

PROSTY DESER Z RABARBAREM PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 6

Składniki

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 200 g zbożowych ciasteczek
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 pakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 8-10 mini bezików
  • 2 garści płatków migdałów

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.

  2. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kosteczkę.

  3. Owoce przełóż na patelnię, dodaj cukier wanilinowy. Całość podgrzewaj, aż rabarbar i jabłka zmiękną i powstanie delikatny mus. Zawartość patelni odstaw do przestygnięcia.

  4. Ciasteczka zbożowe pokrusz na mniejsze kawałki.

  5. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na puszystą pianę z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem.

  6. Płatki migdałów podpraż na suchej patelni.

  7. Do pucharków przełóż pokruszone ciasteczka, następnie mus rabarbarowo-jabłkowy i ubitą śmietankę. Wierzch posyp pokruszonymi bezikami i prażonymi płatkami migdałów.

  8. Deserki wstaw do lodówki do schłodzenia.
Prosty deser z rabarbarem przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 796

Udostępnij!