
Rabarbar to jeden z tych składników, które dodają unikalnego charakteru naszym deserom i wypiekom. Znany z kwaśnego smaku idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami. Dziś mam dla was przepis na prosty deser z rabarbarem, który świetnie smakuje i nie wymaga wiele pracy. Deser doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska na rodzinne imprezy w ogrodzie lub po prostu do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Polecam również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na placuszki z rabarbarem, które również zachwycą każde podniebienie.
PROSTY DESER Z RABARBAREM PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 6
Składniki
- 5 łodyg rabarbaru
- 2 jabłka
- 200 g zbożowych ciasteczek
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 pakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru pudru
- 8-10 mini bezików
- 2 garści płatków migdałów
Przygotowanie
- Rabarbar umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
- Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kosteczkę.
- Owoce przełóż na patelnię, dodaj cukier wanilinowy. Całość podgrzewaj, aż rabarbar i jabłka zmiękną i powstanie delikatny mus. Zawartość patelni odstaw do przestygnięcia.
- Ciasteczka zbożowe pokrusz na mniejsze kawałki.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na puszystą pianę z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem.
- Płatki migdałów podpraż na suchej patelni.
- Do pucharków przełóż pokruszone ciasteczka, następnie mus rabarbarowo-jabłkowy i ubitą śmietankę. Wierzch posyp pokruszonymi bezikami i prażonymi płatkami migdałów.
- Deserki wstaw do lodówki do schłodzenia.
