Czekoladowa babka wielkanocna

Puszysta, wilgotna i delikatna czekoladowa babka wielkanocna, która rewelacyjnie smakuje i cudownie ozdobi każdy świąteczny stół. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich! Jeśli szukacie inspiracji na świąteczne wypieki, ta czekoladowa babka wielkanocna powinna obowiązkowo znaleźć się na waszej liście ciast do zrobienia.

CZEKOLADOWA BABKA WIELKANOCNA PRZEPIS

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru (2x 40 g)
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa

  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo

  • posypka czekoladowa

Przygotowanie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier i kolejno żółtka.

2. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajecznej, wlać śmietankę i całość wymieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.

3. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 50 minut, funkcja grzania góra-dół.

4. Składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Polewą polać przestygniętą babkę. Wierzch posypać posypką czekoladową.

Czekoladowa babka wielkanocna przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!