Rolada z dżemem brzoskwiniowym

Rolada biszkoptowa z nadzieniem w postaci dżemu brzoskwiniowego i masy śmietankowej to niebiański deser, który oczaruje każde podniebienie. Rolada jest puszysta, mięciutka i delikatna. Doskonale sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji na osłodę dnia. Przepis na roladę z dżemem brzoskwiniowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Jeśli szukacie pomysłu na coś słodkiego na weekend, ta rolada biszkoptowa z dżemem brzoskwiniowym będzie idealnym wyborem.

ROLADA ZDŻEMEM BRZOSKWINIOWYM PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 70 g cukru

Dodatkowo

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść wiórków kokosowych
  • garść migdałów

Przygotowanie

1. Całe jajka ubić z cukrem do białości. Do ubitych jajek dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać do połączenia.

2. Blaszkę (tą z piekarnika) o wymiarach 30×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze dokładnie rozprowadzić masę.

3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut, do tzw suchego patyczka.

4. Po wyjęciu biszkopta z piekarnika delikatnie ściągnąć z niego papier do pieczenia. Następnie biszkopt przełożyć na czystą ścierkę kuchenną i zawinąć go w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do przestygnięcia.

5. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

6. Przestygnięty biszkopt rozwinąć i posmarować dżemem brzoskwiniowym. Na dżem wyłożyć śmietankę, odkładając 2 łyżki na wierzch. Biszkopt delikatnie zwinąć w roladę.

7. Wierzch rolady posmarować pozostałą masą śmietankową, posypać wiórkami kokosowymi i migdałami.

8. Deser wstawić do lodówki na kilka godzin.

Rolada z dżemem brzoskwiniowym przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 96

Udostępnij!