Rolada biszkoptowa z nadzieniem w postaci dżemu brzoskwiniowego i masy śmietankowej to niebiański deser, który oczaruje każde podniebienie. Rolada jest puszysta, mięciutka i delikatna. Doskonale sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji na osłodę dnia. Przepis na roladę z dżemem brzoskwiniowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Jeśli szukacie pomysłu na coś słodkiego na weekend, ta rolada biszkoptowa z dżemem brzoskwiniowym będzie idealnym wyborem.
ROLADA ZDŻEMEM BRZOSKWINIOWYM PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 70 g cukru
Dodatkowo
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
- 1 śmietan-fix
- 1 łyżka cukru pudru
- garść wiórków kokosowych
- garść migdałów
Przygotowanie
1. Całe jajka ubić z cukrem do białości. Do ubitych jajek dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać do połączenia.
2. Blaszkę (tą z piekarnika) o wymiarach 30×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze dokładnie rozprowadzić masę.
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut, do tzw suchego patyczka.
4. Po wyjęciu biszkopta z piekarnika delikatnie ściągnąć z niego papier do pieczenia. Następnie biszkopt przełożyć na czystą ścierkę kuchenną i zawinąć go w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do przestygnięcia.
5. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
6. Przestygnięty biszkopt rozwinąć i posmarować dżemem brzoskwiniowym. Na dżem wyłożyć śmietankę, odkładając 2 łyżki na wierzch. Biszkopt delikatnie zwinąć w roladę.
7. Wierzch rolady posmarować pozostałą masą śmietankową, posypać wiórkami kokosowymi i migdałami.
8. Deser wstawić do lodówki na kilka godzin.