Roladki szpinakowe z suszonymi pomidorami

Roladki szpinakowe z suszonymi pomidorami to pomysł na pyszną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na domowe imprezy czy święta. Roladki pięknie prezentują się na stole i są bardzo smaczne. Z pewnością przykują uwagę gości i zachęcą do spróbowania.

Przepis na roladki szpinakowe z suszonymi pomidorami jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Polecam wypróbować przy najbliższej okazji.

ROLADKI SZPINAKOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI PRZEPIS

Składniki

Rolada szpinakowa

  • 100 g mąki pszennej
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • 300 g serka śmietankowego
  • 1 opak. szynki parmeńskiej

Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek.

2. Do kielicha blendera wrzucić szpinak, wlać mleko, dodać żółtka oraz cukier. Całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać do połączenia składników.

3. Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Przełożyć do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia.

4. Blaszkę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

5. Ciasto szpinakowe wysmarować serkiem. Szynkę parmeńską porwać na mniejsze kawałki, pomidory suszone odsączyć z zalewy i również pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na serek. Całość zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie roladę rozwinąć z foli i pokroić na 2-3 cm kawałki.

roladki szpinakowe z serkiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!