Roladki szpinakowe z suszonymi pomidorami to pomysł na pyszną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na domowe imprezy czy święta. Roladki pięknie prezentują się na stole i są bardzo smaczne. Z pewnością przykują uwagę gości i zachęcą do spróbowania.
Przepis na roladki szpinakowe z suszonymi pomidorami jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Polecam wypróbować przy najbliższej okazji.
ROLADKI SZPINAKOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI PRZEPIS
Składniki
Rolada szpinakowa
- 100 g mąki pszennej
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 150 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Nadzienie
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- 300 g serka śmietankowego
- 1 opak. szynki parmeńskiej
Przygotowanie
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Do kielicha blendera wrzucić szpinak, wlać mleko, dodać żółtka oraz cukier. Całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać do połączenia składników.
3. Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Przełożyć do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia.
4. Blaszkę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
5. Ciasto szpinakowe wysmarować serkiem. Szynkę parmeńską porwać na mniejsze kawałki, pomidory suszone odsączyć z zalewy i również pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na serek. Całość zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie roladę rozwinąć z foli i pokroić na 2-3 cm kawałki.