Ciasto filo, podobnie jak ciasto francuskie, zawsze warto mieć w domu. Jest to świetna baza do przygotowania wielu pysznych przekąsek i przystawek. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi, z ciasta filo możemy wyczarować zarówno słodkie, jak i słone smakołyki. Ciasto jest idealnie chrupkie, kruche i pięknie się rozwarstwia. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne rożki z ciasta filo z twarogiem. Doskonała przekąska na domowe imprezy lub na kolację.
ROŻKI Z CIASTA FILO Z TWAROGIEM PRZEPIS
Składniki
- 500 g twarogu w kostce
- 1 opakowanie ciasta filo
- 2 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru
Dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania
- oliwa z oliwek
- cukier gruboziarnisty
Przygotowanie
1. Do miski przełożyć twaróg, dodać żółtka oraz cukier. Wymieszać dokładnie do połączenia składników.
2. Każdy arkusz ciasta filo pokroić na 5 kawałków wzdłuż krótszego boku.
3. Następnie każdy kawałek posmarować odrobiną oliwy.
4. Na każdy pasek, na sam róg wyłożyć po czubatej łyżce farszu i zwijać pasek w trójkąt na przemian po całej długości paska.
5. Tak przygotowane rożki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy rożek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem gruboziarnistym.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut do ładnego zarumienienia.