Rożki z ciasta filo z twarogiem

Ciasto filo, podobnie jak ciasto francuskie, zawsze warto mieć w domu. Jest to świetna baza do przygotowania wielu pysznych przekąsek i przystawek. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi, z ciasta filo możemy wyczarować zarówno słodkie, jak i słone smakołyki. Ciasto jest idealnie chrupkie, kruche i pięknie się rozwarstwia. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne rożki z ciasta filo z twarogiem. Doskonała przekąska na domowe imprezy lub na kolację.

ROŻKI Z CIASTA FILO Z TWAROGIEM PRZEPIS

Składniki

  • 500 g twarogu w kostce
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 2 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru

Dodatkowo

  • 1 jajko do posmarowania
  • oliwa z oliwek
  • cukier gruboziarnisty

Przygotowanie

1. Do miski przełożyć twaróg, dodać żółtka oraz cukier. Wymieszać dokładnie do połączenia składników.

2. Każdy arkusz ciasta filo pokroić na 5 kawałków wzdłuż krótszego boku.

3. Następnie każdy kawałek posmarować odrobiną oliwy.

4. Na każdy pasek, na sam róg wyłożyć po czubatej łyżce farszu i zwijać pasek w trójkąt na przemian po całej długości paska.

5. Tak przygotowane rożki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy rożek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem gruboziarnistym.

6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut do ładnego zarumienienia.

Rożki z ciasta filo z twarogiem przepis
Przepis na rożki z ciasta filo z twarogiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!