Miażdżone ziemniaki z piekarnika

Miażdżone ziemniaki z piekarnika to pomysł na pyszną przekąskę, która oczaruje każde podniebienie. Ziemniaczki są niezwykle chrupiące z zewnątrz oraz kremowe i delikatne w środku. Będą doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, lub można je podawać jako samodzielne danie, polewając ulubionym sosem. Przepis na miażdżone ziemniaki z piekarnika jest bardzo prosty i składa się tylko z kilku prostych składników, takich jak ziemniaki, oliwa i ulubione przyprawy. Koniecznie wypróbujcie!

MIAŻDŻONE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • ulubione przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, oregano

Przygotowanie

1. Ziemniaki dokładnie wymyć (nie obierać ze skórki). Wrzucić do gaernka, zalać zimną wodą i dodać płaską łyżkę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 20 minut, aż lekko zmiękną. Następnie ziemniaki odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.

2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć podgotowane ziemniaki i za pomocą szklanki spłaszczyć je na placek.

3. Rozgniecione ziemniaki skropić oliwą i posypać przyprawami.

4. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i zapiekać przez około 45 minut, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące.

5. Smakują doskonale z ulubionym sosem np. czosnkowym, lub jako dodatek do potraw mięsnych, zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków.

gniecione ziemniaki z piekarnika
zapiekane ziemniaki
przekąska z ziemniaków

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!