Ryż z warzywami i kurczakiem z patelni to super pomysł na szybki obiad. Danie to przygotowuje się praktycznie na jednej patelni, dzięki czemu nie trzeba brudzić dużej ilości naczyń.
Kurczak z ryżem i warzywami z mojego przepisu smakuje naprawdę obłędnie i gości w naszym domu bardzo często. Głownie ze względu nas smak, bo danie jest pyszne, ale także krótki czas wykonania.
Jeśli lubicie smaczne i szybkie dania obiadowe, ten przepis będzie dla Was idealny! Zapraszam!
RYŻ Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 150 g ryżu
- 450 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka curry
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- 3-4 łyżki słodkiego sosu z chilli
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną przez producenta.
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą gyros, curry, solą oraz pieprzem. Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć na złoty kolor.
- Kiedy kurczak nabierze złocistego koloru dołożyć włoszczyznę, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem kilka minut. Po czasie dodać ugotowany ryż oraz przyprawy: słodki sos z chilli, sos sojowy, słodką paprykę, kurkumę, imbir. Całość wymieszać, sprawdzić smak i doprawić solą oraz pieprzem, wedle uznania.