Warstwowa sałatka bankietowa z dodatkiem świeżego ogórka i kurczaka. Świetna przekąska na każdą domową uroczystość, spotkanie ze znajomymi, rodzinną imprezę, a nawet na święta.
Sałatka bankietowa składa się z kilku prostych składników, które w połączeniu ze sobą dają nam cudowny smak. Dodatkowo sałatka zaserwowana w przezroczystej salaterce pięknie prezentuje się na stole, stanowiąc jego dekorację. Bardzo lubię takie dekoracyjne sałatki, a Wy?
Poniżej znajdziecie listę składników i krótką instrukcję, w której opisałam jak przygotować sałatkę bankietową. Na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem.
SAŁATKA BANKIETOWA – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 4 jajka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 ogórek zielony
- 1/2 pora
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do gyrosa
- czosnek granulowany
- oliwa do smażenia
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy papryką słodką, przyprawą do gyrosa, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
- Ogórka kroimy w ćwierć plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w półkrążki.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Sałatkę układamy warstwowo: kurczak, por, kukurydza, sos, ogórek, jajka.