Sałatka petarda to przekąska, która nie tylko fantastycznie się prezentuje, ale też nieziemsko smakuje. Połączenie szynki parmeńskiej z serem pleśniowym i gruszką sprawia, że sałatka jest bardzo smaczna i aromatyczna, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Idealna na spotkanie ze znajomymi, lub na kolację!
SAŁATKA PETARDA – PRZEPIS
Składniki
- rukola – 200g
- ser z niebieską pleśnią – 2 sztuki
- gruszka – 2 sztuki
- szynka parmeńska – 1 opakowanie
- orzechy włoskie – ok. 200g
Sos:
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- musztarda – 1 łyżeczka
- miód – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
Wykonanie
1. Składniki na sos łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Rukolę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku.
3. Szynkę kroimy w paski, układamy na rukoli.
4. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na szynce.
5. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser z niebieską pleśnią.
6. Na końcu sałatkę posypujemy orzechami włoskimi i przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.