Sałatka warstwowa na krakersach

Sałatka warstwowa na krakersach to idealna przekąska na specjalne okazje. Doskonale sprawdzi się na święta jak i na inne ważne uroczystości. Sałatka podana w takiej formie nie tylko pięknie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.

Sałatka z krakersami mimo, że wygląda na skomplikowaną w przygotowaniu, wcale taka nie jest. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, a Wasza sałatka warstwowa z krakersami wyjdzie perfekcyjne. Zapraszam na przepis!

SAŁATKA WARSTWOWA NA KRAKERSACH – PRZEPIS

Składniki

  • 27 krakersów słonych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g szynki w kawałku
  • 150 g żółtego sera w kawałku
  • 1/2 pora
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 łyżki majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 rzodkiewka do dekoracji

Przygotowanie

1. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Przekroić na pół, oddzielić żółtka od białek.

2. Majonez połączyć z jogurtem, solą oraz pieprzem.

3. Szynkę oraz ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

4. Ogórka obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody.

5. Pora umyć i pokroić w półkrążki.

6. Na płaskim talerzu lub desce ułożyć pierwszą warstwę krakersów 3×3.

7. Ser żółty połączyć z ogórkiem i 3 łyżkami przygotowanego sosu. Taką mieszankę wyłożyć na krakersy. Następnie masę przykryć kolejną warstwą krakersów.

8. Szynkę połączyć z porem i 3 łyżkami sosu. wyłożyć na krakersy przykryć ostatnią warstwą krakersów.

9. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odłożyć na bok. Żółtka połączyć z pozostałym sosem i wyłożyć na krakersy. Na koniec posypać startym na tarce białkiem.

10. Do dekoracji poukładać pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.

sałatka z krakersami
sałatka na krakersach przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!