Sałatka z brokułem i serem feta to propozycja na ekspresową, ale też smaczną i zdrową przekąskę dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się na lunch, kolację lub przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Niewątpliwym atutem sałatki z brokułem jest czas przygotowania. Brokuła gotuje się bardzo szybko, więc jest gotowy praktycznie w tym samym czasie co jajka na twardo. Pozostaje jedynie chwile odczekać aż brokuł i jajka lekko przestygną, dodać pozostałe składniki i pyszna sałatka gotowa!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z BROKUŁEM
Składniki
- 1 brokuł
- 3 jajka
- 2 pomidory
- 100g sera feta
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- pestki słonecznika
Wykonanie
1. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do gotującej się osolonej wody na ok. 5 minut. Uważamy, aby nam się nie rozgotował. Po ugotowaniu, brokuła wyciągamy z wody, odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
2. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu kroimy w ćwiartki.
3. Ser feta kroimy w kosteczkę, pomidora myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
4. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.
5. Składniki wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem czosnkowym. Na koniec sałatkę posypujemy pestkami słonecznika.