
Burak to warzywo, które jest bogate w składniki odżywcze i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jego intensywny kolor i charakterystyczny smak sprawiają, że jest świetnym dodatkiem do wielu dań i przekąsek. Dziś mam dla was przepis na sałatkę z burakiem i płatkami migdałowymi, która jest niezwykle prosta w przygotowaniu i przepyszna. Doskonale sprawdzi się na lekki lunch, kolację lub jako przystawka na domowe imprezy czy grilla.
Sałatka z burakiem i płatkami migdałowymi składa się zaledwie z 4 składników, które dostaniecie w każdym sklepie spożywczym. Bardzo ważny jest tutaj sos, który składa się z dżemu żurawinowego połączonego z oliwą, miodem i sokiem z cytryny. To on nadaje całemu daniu wyjątkowego charakteru i smaku, który zapamiętacie na długo.
SAŁATKA Z BURAKIEM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 10-15 minut | Liczba porcji: 2
Składniki
- 2 ugotowane lub upieczone buraki
- 100 g mixu sałat
- 100 g sera feta
- 25 g płatków migdałów
Sos
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki dżemu żurawinowego
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
Przygotowanie
- Buraczki kroję na mandolinie na cienkie plastrerki.
- Ser feta kroję w kosteczkę.
- Płatki migdałów prażę na suchej patelni do zarumienienia.
- Dżem żurawinowy mieszam z miodem, oliwą i sokiem z cytryny.
- Na półmisek wykładam sałatę, następnie buraki i ser feta. Całość polewam przygotowanym sosem i posypuję prażonymi płatkami migdałów.

