Sezon na ogródkowe warzywa w pełni, więc warto go wykorzystać i przygotować przetwory na zimę. Oprócz tradycyjnych ogórków kiszonych czy korniszonych, warto przygotować także inne smaczne przetwory do słoików, które w zimie są na wagę złota!
Smaczna, chrupiąca i kolorowa sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę. Idealnie sprawdzi się do obiadu, dań i przekąsek z grilla, a nawet na kanapkę.
SAŁATKA Z CUKINII I PAPRYKI NA ZIMĘ
Składniki
- 2 kg cukinii
- 3 cebule
- 250 g marchewki
- 500 g papryki czerwonej
- 2 łyżki soli
Zalewa
- 1 l wody
- 70 g cukru
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki gorczycy
Wykonanie
- Cukinię umyć, pokroić w plastry. Zasypać solą i odstawić na 2-3 godziny, by nieco zmiękła i puściła sok. Następnie odcedzić.
- Paprykę pokroić w słupki, marchewkę obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Cukinię wymieszać z papryką, marchewką i cebulą. Całość przełożyć do słoików, u mnie 8 słoików po 600 ml.
- Przygotować zalewę. Wodę z cukrem zagotować, wlać ocet, wsypać gorczycę oraz curry. Całość wymieszać do połączenia składników i przelać do słoików. Zakręcić i zapasteryzować.
Jak pasteryzować przetwory?
Na dno dużego garnka położyć bawełnianą ściereczkę i ułożyć słoiki, tak by się nie dotykały. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować. Od momentu zagotowania podgrzewać 15 minut. Po czasie delikatnie wyjąć słoiki, ułożyć do góry dniem na desce i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do przestygnięcia.