Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Sezon na ogródkowe warzywa w pełni, więc warto go wykorzystać i przygotować przetwory na zimę. Oprócz tradycyjnych ogórków kiszonych czy korniszonych, warto przygotować także inne smaczne przetwory do słoików, które w zimie są na wagę złota!

Smaczna, chrupiąca i kolorowa sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę. Idealnie sprawdzi się do obiadu, dań i przekąsek z grilla, a nawet na kanapkę.

SAŁATKA Z CUKINII I PAPRYKI NA ZIMĘ

Składniki

  • 2 kg cukinii
  • 3 cebule
  • 250 g marchewki
  • 500 g papryki czerwonej
  • 2 łyżki soli

Zalewa

  • 1 l wody
  • 70 g cukru
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki gorczycy

Wykonanie

  1. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Zasypać solą i odstawić na 2-3 godziny, by nieco zmiękła i puściła sok. Następnie odcedzić. 

  2. Paprykę pokroić w słupki, marchewkę obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. 

  3. Cukinię wymieszać z papryką, marchewką i cebulą. Całość przełożyć do słoików, u mnie 8 słoików po 600 ml. 

  4. Przygotować zalewę. Wodę z cukrem zagotować, wlać ocet, wsypać gorczycę oraz curry. Całość wymieszać do połączenia składników i przelać do słoików. Zakręcić i zapasteryzować. 

Jak pasteryzować przetwory?

Na dno dużego garnka położyć bawełnianą ściereczkę i ułożyć słoiki, tak by się nie dotykały. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować. Od momentu zagotowania podgrzewać 15 minut. Po czasie delikatnie wyjąć słoiki, ułożyć do góry dniem na desce i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do przestygnięcia. 

Sałatka z cukinii i papryki do słoików
Sałatka z cukinii

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!