Sałatka z czerwoną fasolą to jedna z najlepszych propozycji na szybką do zrobienia sałatkę na każdą okazję. Jest pyszna, pożywna i sycąca. Doskonale sprawdzi się na kolację, lub na domową imprezę.
Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Oprócz wspomnianej czerwonej fasoli, w sałatce znajdziecie jeszcze takie składniki jak: kurczak, jajka, kukurydza i ogórki konserwowe. Całość okraszona jest sosem na bazie jogurtu i majonezu. Polecam wypróbować tą sałatkę, bo jest naprawdę pyszna!
SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
- 4 ogórki konserwowe
- 5 jajek
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso pokrój w kostkę, przypraw przyprawą gyros, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Usmaż na odrobinie tłuszczu i pozostaw do ostygnięcia.
2 Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
3. Fasolę czerwoną oraz kukurydzę odsącz z zalewy.
4. Ogórki konserwowe pokrój w kosteczkę.
5. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, musztardą, solą oraz pieprzem.
6. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj sos i wymieszaj.