
Sałatka z jajkiem z porem to przykład na to, że proste składniki mogą stworzyć coś wyjątkowego. Niby prosta, a jednak pełna smaku i charakteru.
Por to pyszne warzywo, które potrafi odmienić każde danie. Jego delikatny smak i chrupiąca struktura sprawiają, że idealnie nadaje się do surówek, sałatek i wielu innych potraw. Dodatkowo por jest bogaty w błonnik, witaminy oraz minerały. Jajka to źródło wysokiej jakości białka i innych ważnych składników odżywczych. W sałatce z jajkiem i porem znajdziemy jeszcze ogórki konserwowe, kukurydzę, szynkę i pieczarki marynowane. Całość połączona prostym i smacznym sosem na bazie jogurtu i majonezu. Wszystko tutaj idealnie do siebie pasuje i uzupełnia się smakowo. Sałatka z jajkiem z porem doskonale sprawdzi się na lekki obiad, kolację czy na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
SAŁATKA Z JAJKIEM I POREM PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek
- 1 średni por
- 4 ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy
- 300 g szynki
- 10 pieczarek marynowanych
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kosteczkę.
- Szynkę, pieczarki i ogórki konserwowe również pokrój w kostkę.
- Pora pokrój w piórka i przelej wrzątkiem na sitku.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki przełóż do jednej miski, dodaj sos i wymieszaj.
Smacznego!

