Sałatka z jajkiem z porem

Sałatka z jajkiem z porem to przykład na to, że proste składniki mogą stworzyć coś wyjątkowego. Niby prosta, a jednak pełna smaku i charakteru.

Por to pyszne warzywo, które potrafi odmienić każde danie. Jego delikatny smak i chrupiąca struktura sprawiają, że idealnie nadaje się do surówek, sałatek i wielu innych potraw. Dodatkowo por jest bogaty w błonnik, witaminy oraz minerały. Jajka to źródło wysokiej jakości białka i innych ważnych składników odżywczych. W sałatce z jajkiem i porem znajdziemy jeszcze ogórki konserwowe, kukurydzę, szynkę i pieczarki marynowane. Całość połączona prostym i smacznym sosem na bazie jogurtu i majonezu. Wszystko tutaj idealnie do siebie pasuje i uzupełnia się smakowo. Sałatka z jajkiem z porem doskonale sprawdzi się na lekki obiad, kolację czy na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

SAŁATKA Z JAJKIEM I POREM PRZEPIS

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 średni por
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 300 g szynki
  • 10 pieczarek marynowanych
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kosteczkę.

  2. Szynkę, pieczarki i ogórki konserwowe również pokrój w kostkę.

  3. Pora pokrój w piórka i przelej wrzątkiem na sitku.

  4. Kukurydzę odsącz z zalewy.

  5. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.

  6. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski, dodaj sos i wymieszaj.

Smacznego!

Sałatka z jajkiem z porem przepis
Przepis na sałatkę z jajkiem z porem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 208

Udostępnij!