Chrupiąca, delikatna i pyszna surówka z czerwonej kapusty. Idealna do obiadu, ale także fajnie się sprawdza jako dodatek do domowych kebabów.
Ta prosta w przygotowaniu surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do każdego dania obiadowego. W naszym domu gości bardzo często, ponieważ każdy ją uwielbia. Moim zdaniem, to jedna z najlepszych surówek, jakie jadłam.
Surówka z czerwonej kapusty jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Chcecie się przekonać, jaka jest pyszna i łatwa? Zapraszam na przepis!
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY – PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 cebula czerwona
- 1 marchewka
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta cukru
- szczypta soli
Wykonanie
- Czerwoną kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować za pomocą noża lub na mandolinie.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebule obrać i pokroić w piórka
- Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, musztardą, octem jabłkowym, solą oraz cukrem.
- Do miski przełożyć wszystkie składniki, dodać przygotowany sos i wymieszać.
- Surówkę odstawić na kilkanaście minut, by smaki się przegryzły.