Surówka z czerwonej kapusty

Chrupiąca, delikatna i pyszna surówka z czerwonej kapusty. Idealna do obiadu, ale także fajnie się sprawdza jako dodatek do domowych kebabów.

Ta prosta w przygotowaniu surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do każdego dania obiadowego. W naszym domu gości bardzo często, ponieważ każdy ją uwielbia. Moim zdaniem, to jedna z najlepszych surówek, jakie jadłam.

Surówka z czerwonej kapusty jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Chcecie się przekonać, jaka jest pyszna i łatwa? Zapraszam na przepis!

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY – PRZEPIS

Składniki

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula czerwona
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Czerwoną kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować za pomocą noża lub na mandolinie.

     
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

  3. Cebule obrać i pokroić w piórka

  4. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, musztardą, octem jabłkowym, solą oraz cukrem. 

  5. Do miski przełożyć wszystkie składniki, dodać przygotowany sos i wymieszać. 

  6. Surówkę odstawić na kilkanaście minut, by smaki się przegryzły. 
Surówka z czerwonej kapusty przepis
szybka surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!