Sałatki z kurczakiem są pyszne, sycące i treściwe. Idealnie sprawdzą się na przyjęciach, na kolację czy na drugie śniadanie do pracy. Dziś mam dla was przepis na sałatkę z kurczakiem i czerwoną papryką, która rewelacyjnie smakuje i jest bardzo łatwa w wykonaniu.
Sałatka z kurczakiem i czerwoną papryką to uniwersalne danie, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty dostępne są w sklepach przez cały rok. To jeden z powodów, dla którego tę sałatkę można robić często i na pewno się nie znudzi.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ PRZEPIS
Składniki
- 1 filet z kurczaka (ok. 350 g)
- 100 g drobnego makaronu w kształcie ryżu
- 1 papryka czerwona
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Fileta z kurczaka myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Smażę na odrobinie tłuszczu do zarumienienia i odstawiam do ostygnięcia.
- Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzam i przelewam zimną wodą.
- Paprykę czerwoną kroję w kosteczkę, kukurydzę odsączam z zalewy.
- Pęczek szczypiorku drobno siekam.
- Majonez mieszam z jogurtem, musztardą i odrobiną soli oraz pieprzu.
- Wszystkie składniki umieszczam w misce, dodaję sos i mieszam.