Sałatka z serem pleśniowym i gruszką to rewelacyjna przekąska o niepowtarzalnym smaku. Składa się z kilku ciekawych składników, które idealnie do siebie pasują. Sałatka podana jest z lekkim sosem na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Całość smakuje naprawdę świetnie.
Taka sałatka nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a także jako posiłek do pracy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Na pewno będziecie zachwyceni.
SAŁATKA Z SEREM PLEŚNIOWYN I GRUSZKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 120 g mixu sałat
- 400 g fileta z kurczaka
- 2 gruszki
- ser pleśniowy bawarski (z Biedronki)
- 20 pomidorków koktajlowych
- garść orzechów włoskich
Sos do sałatki:
- 4 łyżki oliwy
- łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- łyżka miodu
Wykonanie
- Kurczaka pokroić, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Usmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Gruszkę pokroić na okrągłe plastry. Polać płynnym miodem. Można go wcześniej nieco podgrzać. Delikatnie wymieszać gruszkę i miód. Umieścić na blaszce wyścielonej papierem. Piec przez ok. 20 minut (tak by gruszka lekko się zarumieniła) w 180 stopniach.
- Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
- Ser bawarski pokroić w kosteczkę.
- Wszystkie składniki na sos wymieszać.
- Na talerzu wyłożyć mix sałat, ser bawarski, kurczaka, pomidorki, gruszkę, orzechy, polać sosem.